El grup de compra d’energia del CSUC prepara un nou acord marc obert a nous participants

El grup de compra d’energia del CSUC prepara un nou acord marc obert a nous participants

El grup de compra d’energia del CSUC està preparant una nova compra conjunta per al subministrament d’energia per al període 2018-19. Els interessant en participar-hi, que han de ser institucions d’ensenyament superior, centres de recerca o similar, han de contactar amb l’Àrea de Compres Conjuntes, amb Marga Martin o Elena Parpal, al llarg d’aquest mes de febrer.

Els inicis d’aquest grup de compra es remunten a l’any 2013, quan les universitats catalanes van crear un grup de compra d’energia sota la coordinació del CSUC que, a conseqüència dels seus bons resultats, ha anat creixent progressivament fins arribar a les 32 entitats participants actualment.

El grup de compra d’energia d’universitats, centres de recerca i parcs científics prepara un nou acord marc obert a nous participants

Gràcies al model de compra, consensuat amb tots els seus integrants, a la gestió dels preus realitzada amb una combinació de tancaments de preus i preus indexats, i als serveis que ofereix el CSUC, s’han anat afegint al grup nous participants cada any fins a arribar a un volum conjunt de 440 GWh/any, que el fa molt atractiu per a les comercialitzadores d’energia.

D’aquest grup de compra en formen part les universitats catalanes, centres de recerca, parcs científics i tecnològics, i altres entitats com ara el BSC-CNS o fins i tot una universitat de fora de Catalunya, com és la Universidad Complutense de Madrid.

Els beneficis de pertànyer al grup són estalvi, control de la despesa, coneixement de la facturació, contacte amb altres responsables de la gestió energètica dels edificis, intercanvi de bones pràctiques, solucions als problemes de les instal·lacions, proveïdors, materials, i consum energètic.

A més, s’ofereixen al grup serveis, com ara la tramitació de la compra i subhasta, eines i suport a la gestió de la facturació, reunions de grup amb experts de totes les institucions, eines i suport per a l’optimització de tarifa i potència, assessorament sobre mercats energètics, benchmarking i reporting.

Els estalvis per a aquest 2017, amb uns preus tancats a inicis del 2016, són de 13,6 M€, tal com es mostra en el següent gràfic, que calcula els estalvis acumulats des de l’inici de la compra conjunta i considerant l’increment de participants al grup de compra:

estalvis

Aquest estalvi global en la compra conjunta d’energia és el resultat de la gestió de tancaments realitzada.

Pel que fa a la compra conjunta de gas natural, també s’han obtingut importants estalvis, aprofitant la baixada del Brent de l’any 2016. Així, els preus de gas natural que s’han aconseguit fins a la data són els següents:

evolució preus

I els preus d’electricitat en alta tensió que s’han obtingut fins a la data són els següents:

rvolucio_preus_electricitat

Actualment participen en el grup de compra 32 institucions (13 universitats, cinc centres de recerca, sis parcs científics i tecnològics, i vuit altres centres):

Universitats

 • Universitat de Barcelona (UB)
 • Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 • Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
 • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
 • Universitat de Lleida (UdL)
 • Universitat de Girona (UdG)
 • Universitat Rovira i Virgili (URV)
 • Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
 • Universitat Ramon Llull – Insistut Químic de Sarrià (URL-IQS)
 • Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
 • Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI)
 • Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC)
 • Universidad Complutense de Madrid (UCM)

Centres de recerca

 • Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS)
 • Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
 • Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
 • Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
 • Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Parcs científics i tecnològics

 • Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)
 • Parc Científic de Barcelona (PCB-UB)
 • Parc Científic i Tecnològic de Girona (PCiT-UdG)
 • Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCITAL)
 • Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT)
 • Parc de Recerca UAB (PRUAB)

Altres

 • Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)
 • Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació (FCRI)
 • Fundació Universitat Autònoma de Barcelona (FUAB)
 • Col·legis Majors Sant Ramon Penyafort-Montserrat-Llull
 • Col·legi Major Sant Jordi
 • Institut de Formació Contínua IL3-UB
 • Rectorat Universitat Ramon llull
 • Vila Universitària UAB Campus
Comparteix