Retransmeses en directe les aurores boreals des de l'Àrtic

Retransmeses en directe les aurores boreals des de l’Àrtic

El CSUC ha col·laborat un any més amb Shelios 2016: Expedición Carla Mendoza, Groenlandia – Islandia en les retransmissions diàries d’aurores boreals que han tingut lloc els dies 25 i 26 d’agost des d’Islàndia i 1 i 2 de setembre des de Groenlàndia. Les retransmissions d’aquests fenòmens atmosfèrics s’han seguit en directe a través del portal sky-live.tv.

Per participar en aquest esdeveniment, el CSUC ha cedit un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer les retransmissions. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

Aquesta expedició ha estat promoguda per l’Associació científica i cultural Shelios i la seva coordinació ha anat a càrrec del seu president, el Dr. Miquel Serra-Ricart (astrònom de l’Institut d’Astrofísica de Canàries). Membres del projecte europeu STARS4ALL s’han unit a l’expedició per coproduir aquesta retransmissió en directe del fenomen. Serra Ricart ha afirmat: “La probabilitat de veure aurores disminueix a mesura que ens separem del màxim d’activitat solar que es va produir a principis del 2014. L’activitat solar seguirà disminuint en els propers mesos i cada cop serà més difícil l’observació d’aquest meravellós espectacle”.

En aquesta expedició també han participat els dos estudiants europeus guanyadors del projecte Ruta de las Estrellas STARS4ALL que s’han unit a la resta de finalistes nacionals del concurs.

Tres centres espanyols de Supercomputació, el Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETACIEMAT), l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i el CSUC han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

STARS4ALL és un projecte finançat pel Programa H2020 de la Unió Europea on treballen vuit institucions (UPM, CEFRIEL, SOTON, ECN, ESCP Europe, IAC, IGB i UCM) de sis països europeus. L’objectiu d’STARS4ALL és conscienciar la població sobre l’existència de contaminació lumínica en molts dels llocs on vivim i la importància de prendre mesures per reduir-la.

Les aurores boreals

Aquest meravellós espectacle celeste es produeix quan partícules molt energètiques originades en el Sol, el vent solar, arriben a la atmosfera terrestre. L’entrada d’aquestes partícules està governada pel camp magnètic terrestre i, per aquesta raó, només poden penetrar pel Pol Nord (aurores boreals) i el Sud (aurores australs).

Les aurores estan formades per immenses cortines lluminoses, ràpidament canviants i de diverses tonalitats. L’emissió de llum es produeix en baixa atmosfera (entre 100 i 400 km) i es deu als xocs del vent solar (essencialment electrons) amb àtoms d’oxigen (tons verdosos) o molècules de nitrogen (tons vermellosos).

Comparteix