El CSUC estalvia 8 milions d’euros en energia a universitats i centres de recerca

El CSUC estalvia 8 milions d’euros en energia a universitats i centres de recerca

La compra conjunta del CSUC rebaixa la factura de la llum en 5,4 milions i en 2,7 milions la del gas a 31 universitats i centres de recerca

A principis de 2014 el CSUC adjudicava en subhasta la primera compra conjunta d’electricitat per a 15 universitats i centres de recerca, aconseguint un estalvi d’1,4 milions d’euros respecte l’any anterior. Des d’aleshores, el nombre d’insti­tucions participants a les compres conjuntes d’energia s’ha duplicat i l’estalvi aconseguit ha crescut fins a 5,36 milions d’euros en la factura de la llum des de 2014 i de 2,66 milions d’euros en la del gas dels darrers dos anys. En total, la trentena d’universitats i centres de recerca participants al grup de compra CSUC han aconseguit un estalvi de 8,02 milions d’euros.

Les claus de l’èxit

En electricitat, el grup de compra ha utilitzat un sistema innovador al sector públic, la compra d’energia a preu variable OMIE licitant el marge de comercialització –incloent els desvia­ments– amb opció de tancaments trimestrals. Aquest sistema, menys conservador, exigeix un major esforç per seguir l’evolució del mercat i decidir els tancaments, però permet aconseguir bons preus si es prenen les decisions adequades.

En la compra de gas, s’han permès tant les ofertes a preu fix com indexades a Brent i a tipus de canvi. L’última subhasta, a més, ha estat realitzada en el moment propici per l’inici de la pujada del Brent i pel tipus de canvi (EUR/USD), aconseguint un preu de 30,0386 €/MWh en el terme de consum d’energia de la tarifa 3.4 (baixa pressió amb consum superior a 100.000 kWh/any), que representarà el 72% del consum d’universitats i centres de recerca.

Els bons resultats obtinguts a les universitats catalanes en les compres d’energia han animat la Universidad Complutense de Madrid, la universitat més gran a l’Estat, a afegir-se a la compra conjunta del CSUC. La seva entrada no només ha incrementat el volum de contractació en 106,6 GWh/any, fent la licitació encara més atractiva per a les empreses subministradores, sinó que ha trencat l’statu quo en el subministrament de gas a Catalunya i Madrid.

“En les diverses licitacions d’energia, el grup de compra s’ha anat professionalitzant cada cop més i hem fet un tour de force en la preparació dels plecs. El resultat ha estat una major flexibili­tat, que ha incentivat la concurrència d’empreses del sector i ha permès aconseguir un alt nivell de servei i un bon preu”, explica Elena Parpal, coordinadora de Compres Conjuntes al CSUC.

NP06 Estalvi energia

Integrants dels grups de compra

 • Universitat de Barcelona
 • Centre de Recerca en Agrigenòmica
 • Universitat Autònoma de Barcelona
 • Escola Superior de Comerç Internacional
 • Universitat Politècnica de Catalunya
 • Fundació Universitat Autònoma de Barcelona
 • Universitat Pompeu Fabra
 • Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
 • Universitat de Lleida
 • Barcelona Supercomputing Center
 • Universitat de Girona
 • Institut de Ciències Fotòniques
 • Universitat Rovira i Virgili
 • Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
 • Universitat Oberta de Catalunya
 • Col·legis Majors Sant Ramon Penyafort-Montserrat-Llull
 • Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya
 • Col·legi Major Sant Jordi
 • Universitat Ramon Llull
 • Institut de Formació Continua UB
 • Universidad Complutense de Madrid
 • Vila Universitària UAB Campus
 • Parc Científic de Barcelona
 • Institut Químic de Sarrià- URL
 • Parc Recerca UAB
 • Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya
 • Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
 • Parc Mediterrani de la Tecnologia
 • Parc Científic i Tecnològic de Girona
 • Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya
 • Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Comparteix