Consulta el programa i inscriu-te a la JOCS'16!

Consulta el programa i inscriu-te a la JOCS’16!

Logo_JOCS16Ja està disponible el programa i obertes les inscripcions per a la dotzena Jornada Catalana de Supercomputació (JOCS) que tindrà lloc a la Universitat de Barcelona el 26 de maig, amb el lema “Recerca i supercomputació: compartint memòries i avançant el futur”.

Les primeres màquines classificables com a supercomputadors es van introduir als anys 60. Una mica més de mig segle després, les simulacions a través de la supercomputació o computació d’altes prestacions (High Performance Computing, HPC) s’han convertit en el tercer pilar de la ciència, al mateix nivell que la teoria i l’experimentació.

Avui dia, la supercomputació està movent multitud de sectors i està fent més competent la ciència i la indústria. Però, com hem arribat fins aquí? Quina ha estat la seva evolució? Quines necessitats han mogut el seu desenvolupament?

Hem passat d’una sola CPU molt ràpida, un processador vectorial, en els primers supercomputadors, a milers de CPU, conformant la computació en paral·lel. D’aquí hem arribat a clústers de computadors que usen processadors comuns combinats amb interconnexions especials.

Però l’augment de la capacitat de processament només ha estat el principi de molts altres canvis. La tecnologia dels microprocessadors, el desenvolupament de nous algoritmes, l’emmagatzematge de les dades obtingudes, l’eficiència energètica, la computació al núvol… en són alguns exemples.

La supercomputació ha permès accelerar l’evolució de la recerca i, en conseqüència, l’avenç de la ciència, però com ha canviat la manera de fer recerca? I si anem més enllà, quin és el futur de la recerca i quin paper ha de jugar-hi la supercomputació?

El propòsit d’aquesta edició de la JOCS és debatre totes aquestes qüestions, esdevenint un punt de trobada i intercanvi d’experiències per als usuaris del servei de supercomputació del CSUC, on puguin mostrar com la supercomputació ha influït en la seva manera de fer recerca, com treballen actualment i els reptes als quals s’hauran d’enfrontar en el futur.

Consulteu el programa i no oblideu inscriure-us!

Comparteix