El CBUC, guardonat amb la Placa Narcís Monturiol

El CBUC, guardonat amb la Placa Narcís Monturiol

L’Honorable Conseller Andreu Mas-Colell, en nom de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha decidit guardonar al Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) amb la Placa Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic en l’edició d’enguany d’aquests reconeixements.

Aquest guardó, que va ser instituït l’any 1982 per la Generalitat de Catalunya, té la voluntat de reconèixer les persones i institucions que, per llurs mèrits, hagin contribuït de manera destacada al progrés científic i tecnològic de Catalunya. En l’edició d’enguany, han estat guardonats 16 personalitats i 3 institucions, entre elles, el CBUC.

El CBUC va ser constituït l’any 1996 per vuit universitats catalanes i per la Biblioteca de Catalunya. El seu objectiu era la millora dels serveis bibliotecaris a través de la cooperació i de la creació d’infraestructures bibliogràfiques i d’informació per a la comunitat universitària i investigadora de Catalunya.

Ja el mateix any de la seva fundació va crear el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), que integra els registres bibliogràfics de les principals biblioteques universitàries i de recerca de Catalunya. El CCUC té actualment més de 5 milions de títols que es corresponen a més de 10 milions de documents físics. Aquests documents són accessibles a qualsevol usuari a través del servei de préstec entre biblioteques. Els bibliotecaris tenen amb el CCUC una eina de catalogació cooperativa que ha permès la unificació de pautes, la catalogació per còpia i la major visibilitat dels seus fons.

El 1999 es va iniciar el servei de contractació conjunta d’informació electrònica, amb el nom de Biblioteca Digital de Catalunya (BDC), en el que també hi participen altres universitats de l’àrea lingüística catalana. La BDC consta de 18.600 revistes electròniques a més de llibres electrònics i bases de dades.

El CBUC també ha creat repositoris cooperatius d’informació electrònica, com ara tesis doctorals (TDX), revistes culturals i erudites (RACO), documents de recerca (RECERCAT), materials docents (MDX) i col·leccions digitalitzades referides a Catalunya (MDC). Aquests documents provenen de les institucions associades i el seu accés és obert a la comunitat investigadora mundial.

El 2014 el CBUC es va fusionar amb un altre consorci universitari especialitzat en tecnologies de la informació (CESCA) per constituir el CSUC.

Comparteix