Música amb les dades experimentals del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC)

Música amb les dades experimentals del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC)

Amb motiu de la celebració del 60è aniversari de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), que acull el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC), set dels seus investigadors han realitzat una interpretació musical, anomenada LHChamer Music, per revelar com sonarien les interaccions de partícules que van permetre el descobriment del bosó de Higgs.

La música és basa en la traducció a la melodia, la sonificació, de les dades científiques recollides pels quatre experiments d’aquest accelerador i col·lisionador de partícules: ATLAS, ALICE, CMS i LHCb.

cern-scientists-mu_3057598a

El físic i compositor, Domenico Vicinanza, que treballa com a cap d’Arts i Humanitats a la xarxa de recerca paneuropea Géant i que havia estat també treballador del CERN, ha composat aquesta melodia i set científics de CERN que són alhora instrumentistes han interpretat aquesta peça musical d’uns 12 minuts de durada situats a les quatre cavernes que ocupen els detectors de xoc d’àtoms i el centre de control del CERN.

Per a convertir (sonificar) les dades experimentals en música, s’ha usat la infraestructura de computació grid europea (EGI) que s’executa a través de la xarxa d’alta velocitat Géant, que connecta la comunitat acadèmica i de recerca europea a 100 Gbps. La tecnologia grid combina el poder de processament de molts ordinadors connectats entre ells per analitzar gran quantitat de dades de la forma més ràpida possible.

Per a la sonificació del bossó de Higgs, s’ha fet el mapeig dels valors de les dades, expressades com a números d’esdeveniments de col·lisió de partícules per unitat de massa, a notes musicals. Així cada número corresponia a una única nota musical i l’ordre dels números seguia el de les notes. La melodia resultant és llavors una presentació real de les dades científiques. A més, com el mateix valor numèric s’associa a la mateixa nota, si els valors augmenten o disminueixen, el to de les notes creix o disminueix en conseqüència.

Comparteix