Segueix en directe la retransmissió de la pluja dels Perseids

Segueix en directe la retransmissió de la pluja dels Perseids

El CSUC col·labora un any més en la retransmissió en directe de la pluja dels Perseids, també coneguts com a “Llàgrimes de Sant Llorenç”, que mostren la seva màxima activitat a mitjans d’agost.

Així, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL  i la Junta d’Extremadura, emetran en directe des de dues càmeres, una situada a l’Observatori del Teide (IAC, Tenerife, Illes Canàries) i l’altra, a l’Anillo (Centro Internacional de Innovación Deportiva en el Medio Natural, Junta d’Extremadura, Càceres) aquesta pluja d’estels.

Com en altres ocasions la pluja es podrà seguir en directe a través del portal web sky-live.tv.

Retransmissió:

  • 12 d’agost, a les 23.15 h TU (Temps Universal), 13 d’agost a les 00.15 hora local a Canàries i 01.15 CEST, hora local a la Península i a Europa.

Una pluja amb història

Els anomenats “estels fugaços” són en realitat petites partícules de pols de diferents mides, algunes menors que un gra de sorra, que van deixant els cometes -o asteroides- al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El núvol de partícules resultant (anomenats meteoroides), a causa del “desglaç” produït per l’escalfor solar, es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessat cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol.

Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat a l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

Enguany, gràcies a la Lluna nova es podran observar una bona quantitat de meteors (en mitjana un observador podrà veure un cada dos minuts) alguns d’ells molt brillants (a causa de les seves altes velocitats d’entrada a l’atmosfera) si estem situats en un lloc fosc, sense contaminació lumínica, i amb horitzons clars.

L’activitat dels Perseids que té com a progenitor al cometa Swift-Tuttle, descobert el 1862, que segons els càlculs dels models estàndards, se situa al voltant dels 100 meteors/hora (ZHR o taxes horàries zenitals). En propers anys al periheli del Swift-Tuttle (màxim acostament al Sol, l’últim va ser el 1992 i el següent serà el 2126) l’activitat pot créixer fins als 400-500 meteors/hora, a causa de l’alta densitat de meteoroides que envolten i acompanyen al cometa.

Com hi col·labora el CSUC?

El CSUC participarà en l’esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també configurarà un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que replicarà el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) col·laboraran en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

STARS4ALL (stars4all.eu) és un projecte finançat pel Programa H2020 de la Unió Europea on treballen vuit institucions (UPM, CEFRIEL, SOTON, ECN, ESCP Europe, IAC, IGB i UCM) de 6 països europeus. L’objectiu d’STARS4ALL és conscienciar la població sobre l’existència de contaminació lumínica en molts dels llocs en què vivim i la importància de prendre mesures per reduir-la.

Comparteix