La Biblioteca de la UdG digitalitza la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel

La Biblioteca de la UdG digitalitza la col·lecció de pergamins del Monestir de Sant Daniel

La Biblioteca de la Universitat de Girona (UdG) ha presentat el 9 de juliol el projecte de digitalització dels pergamins del Monestir de Sant Daniel, en el marc dels actes de celebració del mil·lenari d’aquest monestir.

Així, els prop de 1.800 pergamins que testimonien la presència de la comunitat de monges benedictines a la vall durant mil anys: testaments, donacions, empenyoraments, permutes, plets, cartes, assignacions, capbreus, subhastes… podran ser consultats ara per la ciutadania i especialment pels investigadors d’arreu accedint al Repositori Digital de la Universitat de Girona.

Aquest projecte de digitalització, que en una primera fase oferirà l’accés a 1.061 pergamins del segle X al XIV persegueix dos objectius. D’una banda, preservar i difondre un fons únic, recollint la voluntat de la comunitat de monges benedictines del monestir de Sant Daniel de posar a disposició de la ciutadania uns documents que han estat gelosament custodiats entre les parets del monestir: documents que pel seu incalculable valor i fragilitat estaven reservats només a ser consultats in situ i que ara passen a tenir una nova existència a la xarxa.

D’altra banda, la UdG, com a institució universitària, contribueix a fomentar la recerca sobre el patrimoni català al facilitar la consulta als investigadors estimulant a la vegada la generació de nou coneixement ja que els pergamins digitalitzats incorporen, a més de la descripció i transcripció dels originals, la geolocalització del lloc al que fa referència cada document.

El projecte és el resultat de la col·laboració entre la UdG, el Monestir de Sant Daniel, el Servei d’Arxius de la Federació de les Monges Benedictines i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.

Comparteix