Les humanitats avancen cap a la ciència oberta

Les humanitats avancen cap a la ciència oberta

Les disciplines de la ciència experimental fa temps que han emprès el camí del moviment obert amb la ciència oberta o Open Science (accés obert, dades obertes, etc.) com a destinació. Per no quedar-se enrere, en el camp de les humanitats s’han impulsat nous projectes i xarxes europees orientades a l’OS, alguns dels quals han estat els protagonistes de la jornada “Open Science & The Humanities“.

Gema Santos i Sebastiano Giorgi-Scalari, de la Biblioteca de la UOC, han assistit a aquesta trobada organitzada per la Universitat de Barcelona (UB), amb la col·laboració d’EPNet, Siris Academic, CEIPAC, ERC i la Comissió Europea. El programa s’ha estructurat en tres sessions, moderades per Bernardo Rondelli, de SIRIS Academic, i Ignasi Labastida, de la UB.

Durant la primera part de la jornada s’han presentat projectes que uneixen els estudis més tradicionals de les humanitats amb la tecnologia més avançada.

Destaca la ponència de Paul Ayris (University College de Londres) sobre UCL Press, un model sostenible per a la publicació en accés obert de monografies i llibres, a més d’articles científics.

A més, Diana Roig (UOC i Oxford Internet Institute) ha presentat el projecte de la UOC MapModern, centrat en l’impacte de les xarxes literàries hispanes i lusòfones i els mediadors culturals del segle XX.

La segona part de la jornada s’ha centrat en exemples de xarxes europees. DARIAH, Europeana Research, CLARIN o ARIADNE són exemples concrets de com la Unió Europea s’està preparant per al salt cap a l’accés obert amb infraestructures dedicades a la recollida i difusió del coneixement generat per la recerca europea. Se centra en la interoperabilitat, la semàntica enriquida i els estàndards d’interconnexió per a la reutilització de projectes científics acadèmics, dels seus conjunts de dades i de tota la informació generada amb finançament públic.

Font i més informació: Biblioteca de la UOC

Comparteix