El CSUC col·labora amb el projecte "Cazasteroides"

El CSUC col·labora amb el projecte “Cazasteroides”

El CSUC ha començat a col·laborar amb el projecte de ciència ciutadana Cazasteroides, que consisteix en detectar i fer el seguiment d’asteroides a partir d’imatges de telescopis.

Cazasteroides, finançat per la FECYT, ha estat desenvolupat per l’Instituto de Astrofísica de Canàrias (IAC) i la Universitat Politècnica de Madrid. El projecte consisteix en una aplicació (app) gratuïta per a dispositius mòbils, anomenada “Cazasteroides” que pretén, mitjançant la gamificació, que els usuaris puguin cercar i localitzar asteroides propers a la Terra, denominats NEA (de l’anglès, Near Earth Asteroids) o NEO (Near Earth Objects), així com la confirmació de les òrbites dels NEA coneguts.

Un cop l’usuari detecta un asteroide, l’app envia les dades al Minor Planet Center de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) per a la seva confirmació. Cazasteroides mostra imatges proporcionades per la xarxa de telescopis robòtics de l’Observatori del Teide. Per fer-la més atractiva, l’app inclou tècniques de gamificació, premiant amb punts per les accions que motiven als participants. El gran premi és que un asteroide porti el nom del participant.

Actualment, hi ha una població de 750.000 asteroides i cada mes es descobreixen al voltant de 2.000 nous objectes. Un 2% del total d’asteroides estan classificats com a NEA i, d’aquests, un 10 % (2.000 aproximadament) són PHA o asteroides potencialment perillosos per a la Terra, és a dir, asteroides amb una probabilitat no nul·la d’impactar contra el nostre planeta.

“Ser un cazasteroides -explica Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’IAC i responsable científic de l’app- és senzill, només es requereix tenir instal·lada l’app i agudesa visual. Al mòbil es mostra una seqüència d’imatges del cel i cal marcar aquells objectes sospitosos de ser asteroides (es mouen sobre el fons fix de les estrelles). Les deteccions primer són filtrades pels propis usuaris -a través d’un sistema de votació- i, finalment, serà un equip de professionals els que verifiquin la veritable naturalesa dels objectes detectats”.

Com hi col·labora el CSUC?

El projecte compta actualment amb uns 4.000 participants, amb connexions simultànies de més de 50 usuaris. Per garantir un accés ràpid i eficient al banc d’imatges dels telescopis, el CSUC ha cedit un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 5 GB de memòria RAM, 50 GB de disc i 4vCPU virtuals. D’aquesta manera, el CSUC col·labora en l’anàlisi d’aquestes imatges i en la posterior detecció de nous asteroides.

Comparteix