Segueix en directe la retransmissió de l'eclipsi total de Lluna!

Segueix en directe la retransmissió de l’eclipsi total de Lluna!

El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Lluna que tindrà lloc el proper 27 de juliol a les 20.20 h des de Namíbia (Àfrica). Com en altres ocasions, el fenomen es podrà seguir en directe des del portal sky-live.tv, amb la col·laboració del projecte europeu STARS4ALL i de l’Observatori d’altes energies HESS.

Aquest cop, es tracta d’un eclipsi total de Lluna, que es produeix quan la Terra s’interposa entre el Sol i la Lluna. L’ombra terrestre és el motiu pel qual la Lluna plena desapareix i adquireix el resplendor rogenc tan característic dels eclipsis. L’eclipsi tindrà el seu màxim centrat en l’Oceà Índic segons dades proporcionades per la NASA. La fase de totalitat de l’eclipsi durarà 1 hora i 42 minuts, començant a les 19.30 h UT (UT són les sigles en anglès de temps universal, dues hores més a l’Europa continental) i finalitzant a les 21.13 h UT.

Des del Àfrica oriental es podrà observar l’eclipsi en la seva totalitat. Des d’Europa occidental (Espanya, Portugal, Regne Unit, França o Itàlia) només podrà observar-se la segona part de l’eclipsi amb la Lluna clarejant a l’horitzó est.

Com seguir l’eclipsi en directe?

L’eclipsi es podrà seguir en directe el dimecres 27 de juliol a las 18.20 UT (20.20 h a Namíbia/Europa) a través del portal sky-live.tv.

Quina tasca hi desenvolupa el CSUC?

El CSUC participarà en l’esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també configurarà un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que replicarà el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) col·laboraran en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix