Els nous sistemes Bull per a càlcul científic arriben al CSUC

Els nous sistemes Bull per a càlcul científic arriben al CSUC

Ja ha arribat al CSUC el nou maquinari de supercomputació, format per dos sistemes Bull: un de memòria compartida i un clúster heterogeni de memòria distribuïda, tots dos equipats amb els processadors Intel Skylake d’última generació.

Els sistemes, adquirits a Atos IT Solutions and Services Iberia com a resultat de la licitació del passat setembre per al subministrament, implantació i posada en marxa d’un nou sistema de càlcul d’altes prestacions, han tingut un cost d’1.190.000 € (IVA exclòs), finançat al 50% pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, amb Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i la Generalitat de Catalunya.

Un cop arribat, s’està procedint a la seva instal·lació i posada en funcionament que començarà primer amb un període de proves per testejar el maquinari i comprovar el seu rendiment en l’execució d’aplicacions, així com la seva eficiència energètica. Un cop superada aquesta primera fase i amb el maquinari ja acceptat, s’obrirà a mitjans de maig un període de proves perquè els usuaris també puguin provar els nous sistemes.

El nou maquinari:

La primera màquina, el Bull Sequana X800, és un sistema de memòria compartida que proporciona un entorn de treball flexible i competitiu per a moltes aplicacions. Consta de 384 nuclis de càlcul, 9,2 TB de memòria i 39,6 TB de disc.

La segona, el clúster Bull Sequana X550, és una màquina heterogènia de memòria distribuïda equipada amb una xarxa d’interconnexió Infiniband amb una amplada de banda de 100 Gb/s. L’arquitectura heterogènia d’aquest clúster permetrà executar, amb una eficiència òptima, càlculs de tipologies diverses (amb un alt grau de paral·lelisme, amb gran necessitat de memòria, etc).

Aquests dos sistemes han substituït l’Altix UV 1000 (pirineus), en operació des de l’any 2010, i al clúster de càlcul Bull NovaScale (prades), en funcionament des del 2009.

Amb aquest nou maquinari en funcionament i juntament amb el clúster Hybrid Bull, es posarà a disposició dels usuaris del servei de càlcul científic una potència de més de 330 Tflop/s, amb una memòria de més de 25 TB i incrementar la ràtio Tflop/kW en un factor 30.

A sota podeu veure l’arribada al CSUC del nou maquinari i una galeria de fotografies.

 

 

Amb el cofinançament de:

gencat_catlogoMINECO_FEDER

Comparteix