El fons fotogràfic de Maria Canals i Rosend Llates i partitures de tres concursos musicals, al CCUC

El fons fotogràfic de Maria Canals i Rosend Llates i partitures de tres concursos musicals, al CCUC

Durant el mes d’octubre, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català – Palau de la Música Catalana ha incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) dues col·leccions especials:

Maria_CanalsFons Maria Canals i Rosend Llates: El fons fotogràfic de Maria Canals reflecteix tant la seva activitat personal, familiar, professional com a pianista i fundadora de l’escola Ars nova, i també del Concurs Internacional de Música que porta el seu mateix nom. Alhora s’hi suma també una part del llegat del seu marit Rossend Llates, escriptor, crític musical i també compositor, amb el qual va fundar el Concurs Internacional de Música Maria Canals. El fons també conté altra documentació rellevant com correspondència amb personalitats importants del món musical, com ara Manuel Blancafort, Lluís Millet i Pagès, Lluís M. Millet i Millet, Frederic Mompou, Georges Auric i Francis Poulenc.

Festa_músicaFesta de la Música Catalana, Premis Eusebi Patxot i Premis Concepció Rabell: Conté les partitures manuscrites i algunes impreses, de tres concursos de composició musical que es realitzaren durant el primer terç del segle XX. La Festa de la Música Catalana, entre les quals predominen els reculls de cançons populars, obres per a cor, per a veu i piano, sardanes, i també algunes transcripcions de partitures antigues i de gèneres religiosos com el motets i els salms. Destaquen les composicions de Mas i Serracant, Joan Baptista Lambert, Francesc Pujol, Joan Llongueras, i Narcisa Freixas… Els Premis Eusebi Patxot, on destaquen les composicions premiades per a cobla, com les de Josep Sancho Marraco, Juli Garreta i Francesc Pujol, transcripcions de música antiga, com el recull elaborat per Higini Anglès… Entre el fons també es conserva documentació de tipus administratiu i del concurs. I finalment, els Premis Concepció Rabell, que conté obres per a piano, com les de Francesc Civil, Xavier Montsalvatge i Margarida Orfila; partitures per a veu i piano d’Eduard Toldrà, Manuel Blancafort i Blanca Selva, i obres per a gran orquestra, com les de Joaquim Serra i Antoni Massana. Entre la documentació administrativa conservada cal destacar l’acta de constitució de la Fundació.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix