Presentació del PRC a l'Associació Catalana d’Entitats de Recerca

Presentació del PRC a l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca

El 14 de setembre ha tingut lloc l’acte de presentació del Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya (PRC) a l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) per tal de donar-lo a conèixer als centres de recerca d’aquesta associació.

L’acte, que ha comptat amb una quarantena d’assistents de 23 institucions associades a l’ACER, s’ha obert amb el parlament de Josep Samitier, president de l’ACER.

Samitier ha destacat la importància de tenir un portal de la recerca com el PRC, un concepte que, juntament amb el de ciència oberta, s’està incentivant a tot Europa. En aquesta línia, ha dit, “els resultats que provenen dels centres de recerca han d’estar inclosos al Portal, d’aquí la necessitat d’un acte com aquest, el pas previ per a integrar-los”.

Tot seguit, el Dr. Enric Canela, president de la Comissió funcional de l’àrea de Ciència Oberta del CSUC, s’ha mostrat satisfet amb la feina duta a terme fins ara al PRC i content d’obrir aquesta nova etapa en la qual s’hi introduirà la informació dels centres de recerca per acabar de completar-lo.

Canela ha assegurat també que “el PRC s’acosta als 2 o 3 millors portals de recerca que hi ha al món ara mateix, com és el cas del dels Països Baixos, Noruega o Dinamarca”. Així doncs, el que va començar com un projecte plantejat pel Govern, és també un “projecte de país, un portal d’entrada”, ha remarcat Canela al final de la seva intervenció.

Sandra Reoyo, coordinadora de Recursos d’Informació per a la Recerca del CSUC, ha estat l’encarregada de presentar el portal en sí. La seva intervenció s’ha centrat en informar sobre l’origen del PRC i el procés de la seva creació per fases, on la primera va consistir en incorporar les dades de recerca de les universitats, i la segona, ja en marxa, en afegir-hi la dels centres de recerca. Precisament, el CSUC està treballant ara en aquesta segona fase, on ja s’hi ha afegit algun centre vinculat a l’ACER, com ara el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La reunió ha acabat amb la presentació de l’àrea de Ciència Oberta del CSUC i de les activitats d’aquesta en l’àmbit de l’Accés Obert (OA) i de les dades de recerca obertes.

Què és el PRC?

El Portal de la Recerca de les Universitats de Catalunya (PRC) recull i difon en un únic espai els resultats de la recerca produïda a les universitats i centres de recerca catalans. Adreçat a la comunitat científica local i internacional, així com també a empreses i organitzacions finançadores, el PRC és d’accés obert i es basa en formats estàndard que faciliten la reutilització de les dades. El Portal és una iniciativa de la Secretaria d’Universitats i Recerca, portada a terme pel CSUC sota la direcció d’una comissió de vicerectors de recerca i política científica de les universitats catalanes i per representants de centres de recerca que hi participin.

Comparteix