Retransmesa en directe la pluja dels Perseids

Retransmesa en directe la pluja dels Perseids

El CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de la pluja dels Perseids, també coneguts com a “Llàgrimes de Sant Llorenç”, que mostren la seva màxima activitat a mitjans d’agost.

En concret, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, han emès en directe des de l’Observatori del Teide (Tenerife) i des del Parc Astronòmic del Montsec (Lleida), aquesta pluja d’estels.

El temps total de la retransmissió ha estat de 60 minuts i s’ha pogut segur en directe a través del portal web sky-live.tv. A continuació, trobareu els vídeos de la retransmissió en directe:

Els anomenats “estels fugaços” són en realitat petites partícules de pols de diferents mides, algunes menors que un gra de sorra, que van deixant els cometes -o asteroides- al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El núvol de partícules resultant (anomenats meteoroides), a causa del “desglaç” produït per l’escalfor solar, es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessat cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol.

Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat a l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix