L'eclipsi total de Sol, retransmès en directe

L’eclipsi total de Sol, retransmès en directe

sheliosEl CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Sol que ha tingut lloc el passat 21 d’agost des dels Estats Units d’Amèrica (EUA). Com en altres ocasions, el fenomen s’ha pogut seguir en directe des del portal sky-live.tv.

Aquest fenomen ha estat batejat com el “gran eclipsi nord-americà”, atès que la seva banda de totalitat ha creuat els EUA en diagonal, d’oest a est, des de l’estat d’Oregon a Carolina del Sud. Els EUA no vivien un eclipsi total de Sol des de l’any 1979.

L’expedició Shelios2017, encarregada de seguir el pas de la Lluna per davant el Sol ha escollit l’estat d’Idaho per a la seva observació. Shelios2017 ha estat coordinada i dirigida pel Dr. Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’Instituto de Astrofísica de Canarias i administrador de l’Observatori del Teide.

Shelios2017 compta amb la participació de membres de tres projectes: STARS4ALL, un projecte europeu coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid que juntament amb sky-live.tv emetrà en directe i per la xarxa el fenomen; Ruta de les Estrelles, un projecte que pretén formar joves científics en experiències d’Astronomia, i Starryearth, que té per objectiu integrar els grans espectacles del cel a la història, geomorfologia i la flora d’àrees naturals protegides, a partir de fotografies de paisatges nocturns.

Podeu veure el vídeo resum de la totalitat de l’eclipsi a continuació:

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment astronòmic cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer les retransmissions. D’altra banda, també configurarà un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que replicarà el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix