Renovació dels equips troncals de l'Anella Científica

Renovació dels equips troncals de l’Anella Científica

Ja ha finalitzat la renovació de l’equipament troncal de l’Anella Científica amb la substitució dels antics encaminadors Cisco CRS-3 per uns nous encaminadors Cisco ASR9910 i els commutadors Catalyst 6500 per uns nous commutadors Cisco Nexus 7710. A més, s’han ampliat les connexions internes a cada node a enllaços de 100 Gbps.

Amb aquest nou equipament, s’ha multiplicat per cinc la capacitat d’encaminament i per 15, la de commutació de cada targeta respecte als equips antics. Aquest fet permet disposar d’una gran capacitat de creixement en ports de 10, 40 i 100 Gbps.

Tots els equips disposen de redundància en els seus components principals (supervisores, fonts d’alimentació, ventiladors…). A més, s’han ampliat els enllaços entre l’encaminador i el commutador a cada node, que abans eren agregats d’interfícies de 10 Gbps, 4 a Campus Nord i 3 a Itconic, i que han passat a 2 interfícies de 100 Gbps.

També s’ha modificat el multicast per traslladar-lo als encaminadors virtuals i s’han fet canvis en el nou servei de mitigació d’atacs de DDoS, per adaptar-lo a la nova arquitectura.

Els nous encaminadors ASR9910 disposen de plaques amb capacitat de commutació de 400 Gbps, amb interfícies de fins a 100 Gbps i suport de mecanismes d’automatització com Netconf.

Els nous commutadors Nexus 7710 estan conformats per plaques amb capacitat de commutació de més d’1 Tbps, amb interfícies de fins a 100 Gbps i suporten VxLAN.

La migració al nou equipament s’ha dut a terme en cinc fases, entre el 16 de juny i el 8 de juliol, amb actuacions durant la nit i en caps de setmana per tal de minimitzar l’impacte sobre el tràfic de les institucions connectades.

Durant les migracions s’han interconnectat els equips antics i els nous i s’ha utilitzat l’encaminament dinàmic BGP per traslladar el tràfic d’un equip a l’altre sense pèrdua de servei sempre que ha estat possible.

La renovació d’aquest equipament ha tingut un cost de 943.995,36 €, finançats el 50% pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) amb fons FEDER i el 50% restant, per la Generalitat de Catalunya.

Comparteix