Retransmissió en directe de l’eclipsi total de Sol des dels EUA

Retransmissió en directe de l’eclipsi total de Sol des dels EUA

El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de l’eclipsi total de Sol que tindrà lloc el proper 21 d’agost des dels Estats Units d’Amèrica (EUA). Com en altres ocasions, el fenomen es podrà seguir en directe des del portal sky-live.tv a partir de les 16.00 h TU (dues hores més a Europa), les 10.00 del matí del dilluns 21 als EUA.

Es tractarà del “gran eclipsi nord-americà”, atès que la banda de totalitat creuarà els EUA en diagonal, d’oest a est, des de l’estat d’Oregon a Carolina del Sud. Els EUA no vivien un eclipsi total de Sol des de l’any 1979.

L’expedició Shelios2017, encarregada de seguir el pas de la Lluna per davant el Sol ha escollit l’estat d’Idaho per a la seva observació. Shelios2017 està coordinada i dirigida pel Dr. Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’Instituto de Astrofísica de Canarias i administrador de l’Observatori del Teide.

Shelios2017 compta amb la participació de membres de tres projectes: STARS4ALL, un projecte europeu coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid que juntament amb sky-live.tv emetrà en directe i per la xarxa el fenomen; Ruta de les Estrelles, un projecte que pretén formar joves científics en experiències d’Astronomia, i Starryearth, que té per objectiu integrar els grans espectacles del cel a la història, geomorfologia i la flora d’àrees naturals protegides, a partir de fotografies de paisatges nocturns.

Com seguir l’eclipsi en directe?

L’eclipsi durarà 2 hores i 42 minuts (des de les 16.13 h a les 18.55 h TU) i es podrà seguir a través del portal sky-live.tv, des d’on s’efectuaran diverses connexions en directe.

Hi haurà tres punts d’observació:

  • El primer serà el situat al poble de Mackay (Idaho), on l’eclipsi total de Sol tindrà una durada d’1 minut i 50 segons, i estarà coordinat i comentat per M. Serra-Ricart.
  • El segon punt serà el situat a Smiths Ferry (Idaho), on arribarà primer l’ombra de la Lluna i l’eclipsi durarà 2 minuts i 12 segons.
  • El tercer serà la població de Cascade (Idaho), els astrofísics Jaime Zamorano, Jaime Izquierdo i Jesús Gallego, de la UCM, prendran imatges de la corona solar i espectres de la cromosfera. Juntament amb ells hi hauran destacats astrònoms americans, entre ells, James Lowenthal de l’American Astronomical Society.

L’eclipsi arribarà a ser total sobre les 17.31 h TU.

* TU: temps universal (una hora més a Canàries, dues hores més a Europa).

Quina tasca hi desenvolupa el CSUC?

El CSUC participarà en l’esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer les retransmissions. D’altra banda, també configurarà un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que replicarà el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) col·laboraran en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix