Més col·leccions especials de la UB catalogades al CCUC durant el mes de maig

Més col·leccions especials de la UB catalogades al CCUC durant el mes de maig

Durant el mes de maig també s’han catalogat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) dues col·leccions especials de la Universitat de Barcelona (UB):

Documentació i escrits diversos de Manuel L. Abellán, 1938-2006: Professor universitari especialitzat en l’estudi de la censura durant el franquisme. Molt jove va marxar a França a on es va formar i treballar. Durant un temps va estar a Veneçuela, a on va exercir de sociòleg a la Universitat de Carabobo. Va tornar a França, però finalment es va instal·lar a Holanda per dedicar-se a la sociologia de la literatura i a la història de la cultura. Va ser professor a la Universitat de Gröningen i el 1975, a la d’Amsterdam on es va dedicar plenament a l’estudi de la censura durant el franquisme. La col·lecció es compon principalment d’expedients de l’Arxiu del Ministerio de Información y Turismo, treballs seus com a professor i també d’alumnes, sobre la censura durant l’època franquista.

Recull de beceroles d’arreu del món: Col·lecció personal de Maria Antònia Pujol de 81 llibres d’iniciació a la lectura i l’escriptura d’arreu del món datats entre els anys 1967 i 2006. Destaquen els provinents d’Amèrica Llatina, però n’hi ha de països tan diversos com Alemanya, Alger, Egipte, França, Holanda, Itàlia, Japó, Líban, Marroc, Portugal i Rússia. La gran majoria de títols estan adreçats a infants d’educació infantil i primària, com ara Mi caligrafia, Letras coloridas, Silabario hispanoamericano, ABC cartilla, Ventanita, Prettige Woordjes, però també trobem títols com per exemple Guide pratique de la méthode le lecture aiseé pour adultes, dirigits a l’ensenyament de la lectura a adults. Aquest fons es troba dipositat al CRAI – Campus Mundet (UB) des de 2016.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix