Les xarxes acadèmiques porten l’art a la celebració de la TNC17 Networking Conference

Les xarxes acadèmiques porten l’art a la celebració de la TNC17 Networking Conference

Músics, artistes visuals i ballarins situats a diferents punts del món (Linz, Barcelona, Praga, Roma, Hailuoto i Bombai) s’han unit gràcies a les xarxes acadèmiques i de recerca per representar de forma virtual i en temps real l’espectacle “Near in the Distance 3”.

Aquest espectacle ha format part d’un dels esdeveniments de la 33a edició de la TNC17, organitzada per la xarxa acadèmica i de recerca d’Àustria, ACOnet, i que ha tingut lloc del 29 de maig al 2 de juny a la ciutat de Linz (Àustria).

La seu central d’aquest espectacle audiovisual, que ha tingut lloc l’1 de juny a les 20.30h, ha estat el Brucknerhaus (Teatre d’arts escèniques) de Linz, on ha actuat en directe un ballarí, sis vocalistes i diversos músics. A Roma i Praga, músics a l’acordió i al baix, i a Barcelona, una ballarina. A més, s’han inclòs enregistra­ments sonors des de Bombai i des de l’illa finlandesa de Hailuoto.

Les imatges del ballarí a Linz s’han processat i entrellaçat amb les de la ballarina a Barcelona en temps real, alhora que tots els components de l’espectacle, s’han fusionat a través d’imatges narratives. D’aquesta manera, el públic ha pogut experimentar la fusió del temps i l’espai, la presència física i l’absència, on la tecnologia ha esdevingut un actor clau, i és que ha estat el motor que ha comunicat els artistes entre ells i també amb el públic.

Independentment de la ubicació geogràfica dels artistes i de si es comuniquen mitjançant un instrument o el propi cos, el gran repte d’aquesta producció ha estat sincronitzar la latència que es produeix en la imatge i el so amb distàncies tan diferents entre unes ubicacions i les altres. Per aconseguir-ho, s’ha usat el programari desenvolupat per la xarxa acadèmica txeca, CESNET, anomenat Ultragrid.

A Barcelona, la retransmissió s’ha fet des del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, connectada a l’Anella Científica, amb la col·laboració del CSUC, que gestiona aquesta xarxa acadèmica i de recerca. La companyia Kònic thtr ha estat l’encarregada de representar i tractar les imatges de la ballarina des de Barcelona i portar a terme la totalitat de la creació artística de l’espectacle de dansa.

“Near in the Distance 3” és una producció d’ACOnet en cooperació amb la mdw-Vienna University of Music and Performing Arts, la Anton Bruckner Private University i la Johannes Kepler University i el Tartini Music Conservatory; les xarxes acadèmiques i de recerca de Catalunya (Anella Científica, gestionada pel CSUC), d’Espanya (RedIRIS), paneruopea (GÉANT), austríaca (ACOnet), la italiana (GARR) i la txeca (CESNET).

Fotos: koniclab.alcañiz2017

Comparteix