Initiative for Open Citations (I4OC) perquè les bibliografies dels articles estiguin en obert

Initiative for Open Citations (I4OC) perquè les bibliografies dels articles estiguin en obert

I4OCOpenCitations, Wikimedia Foundation, PLoS, eLife, DataCite i el Centre for Culture and Technology, de la Curtin University, han anunciat l’establiment de la Initiative for Open Citations (I4OC), amb l’objectiu de fer que les citacions bibliogràfiques dels articles estiguin en obert. En Tomàs Baiget ha fet una traducció (ràpida) de la nota de premsa original:

Fins fa poc, la gran majoria de les cites no eren accessibles lliurement, tot i que tots els principals editors comparteixen les seves metadades a través de la infraestructura de CrossRef, l’entitat que gestiona els dois. Abans que es posés en marxa I4OC, només aproximadament l’1% de les publicacions dipositades en CrossRef tenien les seves referències en obert. Ara, aquesta xifra augmentarà al 40%.

En els últims mesos, diversos editors han pres la decisió de publicar aquestes metadades públicament, entre ells: American Geophysical Union, Association for Computing Machinery (ACM), British Medical Journal (BMJ), Cambridge University Press, Cold Spring Harbor Laboratory Press, EMBO Press, Royal Society of Chemistry, SAGE Publishing, Springer Nature, Taylor & Francis i Wiley, arran de les discussions que van tenir lloc per la crida a l’acció de Dario Taraborelli, de la Wikimedia Foundation, durant la 2016 OASPA Conference on Open-Access Publishing. Aquests editors s’uneixen a altres editors que ja han estat obrint les seves referències a través de CrossRef des de fa algun temps.

El corpus de cites acadèmiques permetrà explorar, minar i reutilitzar les dades per obtenir nous coneixements, i crear nous serveis

S’ha d’establir una xarxa pública global de dades de cites acadèmiques enllaçades que millorarà la localització dels continguts publicats, tant d’accés per subscripció com d’accés obert. Això beneficiarà particularment a les persones que no són membres d’institucions acadèmiques amb subscripcions a bases de dades de cites comercials, com ara WoS o Scopus.

Entre els nous serveis que es poden crear per a benefici d’editors, investigadors, agències finançadores, institucions acadèmiques i públic en general, destaca un graf de cites públiques per explorar les connexions entre els camps del coneixement i per seguir l’evolució de les idees i les disciplines acadèmiques.

Internet Archive, Mozilla, Fundació Bill & Melinda Gates, Wellcome Trust i 29 altres projectes i organitzacions han posat formalment els seus noms darrere d’I4OC com a parts interessades en aquesta iniciativa.

La creació d’I4OC ha estat liderada per Jonathan Dugan, Martin Fenner, Jan Gerlach, Catriona MacCallum, Daniel Mietchen, Cameron Neylon, Mark Patterson, Michelle Paulson, Silvio Peroni, David Shotton i Dario Taraborelli.

Comparteix: